העתיד שייך למנהלים בעלי מוח ימני מפותח יותר

מאת: יעל מירון

עד לאחרונה, נחשבו מנהלים בעלי מוח שמאלי דומיננטי למצליחנים שבמנהלים. דוגמא לתפיסה זו ניכרת אפילו בתפיסת המצליחנים במבחני הפסיכומטרי, המסתמכים בעיקר על בדיקת מידע וכישורים הקשורים למוח השמאלי. אך כל זה עומד להשתנות. העתיד שייך דווקא לבעלי מוח ימני דומיננטי. נשמע כמו סינית? לאו דווקא. בואו נתחיל מההתחלה.
המוח מחולק, (באופן מאוד פשטני כמובן), לשני חלקים:אונה ימנית ואונה שמאלית. באופן שרירותי ניתן לאמר כי החלק השמאלי של המוח הוא החלק שמעבד את שטף המידע המגיע אלינו, שאחראי על החשיבה האנליטית, הלוגית והרציונאלית שלנו. המוח הימני אחראי על החשיבה האינטואיטיבית שלנו, על יצירתיות, דמיון, רגש ועוד. ישנם כמובן מאפיינים רבים ונוספים לתפקודי כל אחד מצידי המוח שלנו אך באופן כללי ניתן לאמר שהמוח השמאלי הוא "שומר הסף" שלנו, הרשות הביקורתית שלנו, הפועלת על פי כללים ברורים, מסתמכת על מידע קודם שצברנו לאורך חיינו, מנתחת ומנתבת אותו ומתנהלת באופן מאוד שכלתני. המוח הימני הוא המוח המתחבר לתת המודע שלנו, מפעיל את האמוציות ואת החושים שלנו ולמעשה, אינו הולך לישון אף פעם (בניגוד למוח השמאלי).
אז איך כל זה קשור לניהול בעידן המודרני של המאה ה-21?
אצל הרבה מן המנהלים ניתן לראות כי ה"מוח השמאלי" הוא הדומיננטי יותר: הם מסתמכים בעיקר על נתונים, ניתוחים, ידע וסדרי עדיפויות ומבטאים הרבה פחות יצירתיות, רגש, אינטואיציות כדומה.
ומה רע בכך? כשלעצמו, אין בכך כל רע אלא שכשאנו עוקבים אחר המגמות המתפתחות בעולם בשנים האחרונות- אנו רואים לנגד עיננו כי המציאות העסקית בשווקים הגלובאליים משתנה ומחייבת אותנו להערך בהתאם לשינויים אלו: התחרות הרבה הקיימת בכל תחום ומגזר מחייבת אותנו, כמנהלים, למצוא דרך יצירתית להתבלט על פני מתחרינו. היום כבר לא מספיק לעשות מה שלימדו אותנו באוניברסיטה או במכללה. על רקע השפע הקיים כיום בכל מוצר או שירות יש צורך לבלוט על פני המתחרים. הדרך הזו- של "המצאת הגלגל ", יצירתיות ודמיון שייכת למוח הימני שלנו. חברות מזון, למשל, שחלקן מספקות, פחות או יותר, את אותם המוצרים, מנסות- על רקע התחרות ההולכת וגוברת, "להמציא את עצמן", כל פעם מחדש. ניתן היה להעריך כי אם מסתמכים על מחקרי שוק ונתונים סטטיסטיים בלבד- כל חברה תגיע, פחות או יותר, לאותן מסקנות לגבי הדרך והכיוון האסטרטגי שאליו היא צריכה לפנות. ובכל זאת, ישנם הבדלים. המלחמה השיווקית כיום מתנהלת כבר ברזולוציות אחרות לגמרי: כולן מנסות- בצורה יצירתית כזו או אחרת לתפוס את תשומת לבו של הצרכן- בין אם מדובר בפיתוח מוצרים חדשים בשוק או בין אם מדובר בשדרוג או שכלול של מוצרים קיימים. גם המסרים השונים שבהם הן משתמשות לצורך ההגעה ללבו של הצרכן (דרך חושים, דמיון, מאוויים ועוד)- כולם פונים אל ליבו של הצרכן- , אל הרגש- אל חציו הימני של המוח.
מלבד הצורך להיות יצירתיים על רקע התחרות המתגברת, ישנם אלמנטים נוספים שמשפיעים על הצורך להשתמש יותר באונה הימנית של המוח כדי להצליח:
1. תרומתם של ה- SOFT SKILLS להצלחה בניהול- מחקרים רבים מוכיחים כי הרבה מן התכונות ה"רכות" והיכולות הבינאישיות (כושר שכנוע, יכולת הנעת עובדים, עמידה בלחצים, אסרטיביות ועוד) הן אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הצלחתו של מנהל למקסם את התוצרים מעובדיו ולמנף אותם. יכולות אלו שייכות לחלקו הימני של המוח.
2. השינויים שהתחוללו בעקבות כניסתה של אסיה כשחקן בעל משקל לסחר הבינ"ל – לא מדובר רק בעלויות ייצור נמוכות יותר כי אם גם בייצוא "מוחות" בחצי המחיר לעומת יבשות אחרות. משרות רבות בתחומים שונים "זולגות" כיום מאירופה ומצפון אמריקה (וגם מישראל) לאסיה.
3. רובוטיקה- כיום ישנן מכונות בעלות בינה מלאכותית מפותחת ברמה גבוהה מאוד, עד כדי כך שמצליחות להבין אפילו משמעויות של שיח אנושי. מכונות אלו רק ילכו וישתכללו ויחליפו לפחות חלק מהתפקידים של המוח השמאלי הדומיננטי.

אז כיצד נערכים?
ישנן שפע של אפשרויות כיצד לפתח את המוח הימני. אם אתם אנשים שכלתניים ופרקטיים אולי ידבר אליכם יותר להתחיל מדברים "שימושיים" שאת התועלת שלהם תוכלו לחוש ישירות יום יום בעבודתכם כמנהלים- לעבוד באופן עקבי על המיומנויות ה"רכות" שלכם- שיחלחלו לתוך סגנון הניהול שלכם וישפיעו בהדרגה על כל המעגלים הסובבים אתכם, למצוא דרך לעודד מקוריות ויצירתיות בקרב העובדים שלכם ועוד.
אם אתם פתוחים לדרכים שאינן דווקא "קונבנציונאליות" אך יכולות להיות אפילו מהנות יותר, לעיתים, אני ממליצה לכם לקרוא את ספרו של דניאל פינק: "ראש אחר". בספרו, הוא מציע מגוון של דרכים לפיתוח צידו הימני של המוח: פיתוח כושר המצאה, פיתוח דמיון, פיתוח אמפטיה בעבודה, האזנה למוסיקה, קריאת מגזיני עיצוב ועוד שפע הצעות מגוונות ומרתקות.

אגב, אין זה אומר שנצטרך לוותר כליל על תפקידו של המוח השמאלי. לעד ותמיד ידרש גם המוח השמאלי בניהול אך חלקו בעתיד, לעומת המוח הימני וביחס להיום, ילך וירד.

ואסיים באנקדוטה: במבחני קבלה לענקית החיפוש גוגל, למשל, מציגים למועמדים חידות הגיון ושאלות פילוסופיות: רק התשובות המקוריות ביותר מזכות את בעליהן במשרה הנכספת.

יעל מירון